Sidor

fredag 1 januari 2016

Stickåret 2015 och lite till

2015 är till ända och jag tänkte sammanfatta mina stickade projekt och säga någonting om året i stort. Vi börjar med några meningar om året i stort. Jag har tänkt en del på det inför det här inlägget och kom fram till att 2015 blandade och gav. Det har varit svåra nederlag, sjukdom och elände varvat med framgång, flyt, tur och glada stunder. Även om nederlag sitter som en tagg längst bak i huvudet så ser jag 2015 som ett hyffsat år med hopp om ett bättre 2016.

Nu till det stickade eftersom den här bloggen liksom är menad för stickning och annan slöjd.

Jag har stickat mer än någonsin och det var ett koftans år, minst sagt. Det blev inte mindre än NIO koftor och tröjor till mig själv!!! Likt professionella bloggerskor har jag fotograferat mina alster här nedan. Skillnaden är bara att jag inte är det minsta proffsig och saknar både förmågan att arrangera mina plagg och få ett skarpt foto. Hur som helst, här är dem .......Överst i högen ligger äldsta dotterns kofta som jag bloggat om tidigare. Mönstret heter Pula och jag har stickat i Peruvian Highland Wool. Om vi sedan börjar överst i vänstra högen så ser ni Aria Cardi stickad i lingarnet Kalinka. Mitt första linprojekt och jag är på det hela nöjd med den men jag är ändå i valet och kvalet om jag ska repa upp och göra om den eller sticka något annat. 

Nästa kofta är en tröja, Friday again av Ankestrick stickad i Sandnes alpacka. Ankestrick har ganska enkla plagg eller hur jag ska uttrycka det. Stilrena, kanske låter bättre? Innan jag började sticka Friday tänkte jag att plaggen ser fina ut men måste vara tråkiga att sticka. Jag blev mycket positivt överraskad! Här är det någon som har tänkt och det finns många tekniker och tricks i hennes mönster. Modellen är perfekt på min kropp och den är fantastiskt fin. 

Sen kommer vi till Slanted sleeven, eller "finska flaggan" som jag kallar den. Jag använder den hela tiden och jag förstår varför några utnämnt den till den perfekta koftan. Anledningen är antagligen att den funkar lika bra stängd som öppen. Det fanns en KAL på facebook för slanted sleeven och jag körde igång min samtidigt som KALen startade och det är jag tacksam för. De första stegen i mönstret var nämligen inte lätta att ta sig igenom. Jag gick så långt att jag ritade en skiss och skrev upp för att lista ut hur det var uppbyggt. Plus att jag hade massor av hjälp från de som redan klarat sig förbi den delen av mönstret i facebookgruppen. Men när man väl kommit förbi den första delen så var det inga problem alls. Smart konstruktion och jag vill påstå att detta är de finaste knapphål jag gjort någonsin. Garnet är det helt fantastiska Visjögarnet från Östergötlands ullspinneri och jag planerar för många fler projekt i det. 

Dessine-Moi un Mouton är nästa tröja i högen och det var min första kontakt med Rililies mönster. En trevlig bekantskap. Den här tjejen har också massor av detaljer i sina mönster och har verkligen tänkt till. En ren fröjd att sticka även om det är mycket att hålla rätt på. Garnet är ekologisk färgväxande bomull Pakucho i olika färger. Inte det perfekta garnet för det här mönstret. Det blev disktrasefeeling med bruten mosstickning, tyvärr. Trots det är jag nöjd och tröjan passar bra på sommaren med lite solbränna till.

Längst ner har vi Siri stickad i Magasin Duetts supersoft. Jag känner ett stort behov av fler projekt i Supersoft och hållet dubbelt flyger det fram på stickorna. Siri läste ni om i ett tidigare inlägg.

De återstående fyra projekten till höger är uppifrån och ner Indian Summer i Växbo Lins eget lingarn, Mitt galna tröjprojekt på stickor 2,5 mm. Tyvärr väldigt stor i halsringningen så den ska få sig en omgång med virknålen. Ska tilläggas att den redan fått två varv virkat och ändå är stor. Min kropp är inte skapt för båtringat helt enkelt. 

Så kommer vi till Ramona cardigan stickad i ett superwashbehandlat ullgarn jag köpte på rea. Jag gjorde något som nästan gjorde ont.... frångick mina principer för att det var på rea. Det skulle jag inte gjort med facit i hand så den kommer repas upp och stickas i ett annat garn. (måste lägga in en till bild för nu blev det så mycket text)

Min jacka Sky i Filtmakeriets förgarn. Påbörjade den redan 2014 men sen blev den liggande och jag tog itu med den igen 2015. Heeelt underbar! Jag kommer sticka mer i förgarn och jag kommer sticka fler isländska mönster. Jag kommer däremot inte sticka saker man ska sy ihop. Det är inte roligt någonstans! Trots att den här stickningen flög fram på stickorna så kändes det som en evighet just pga monteringen. 

Längst ner har vi mysigaste koftan ever..... Blue Sand Cardigan. Hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle sticka en långkofta till mig själv hade jag skrattat ihjäl mig. Nu är den klar och jag är så nöjd med den. Rolig stickning hela vägen och jag rekommenderar den till alla. 

På sista bilden ser ni dotter nummer två med sin Loki som jag också stickat 2015. Även den i Peruvian Highland wool. 

Alla koftor/tröjor som inte fått egna inlägg ska få det inom en snar framtid men jag ville ändå skriva en sammanfattning så här i början av året. Förutom alla dessa koftor har det blivit några par strumpor, vantar och så skolprojekten så klart.

Nu ska jag ta itu med kvällens matlagning istället för att sitta här.
Over & out.
//Maria

2 kommentarer: